KOŠAROVCE: Mladí výtvarníci premenili starú sýpku a mlyn na ateliér a galériu

20.08.2012 Humenné

Košarovce 20. augusta (TASR) - Mladí výtvarníci združení v projekte Open space (Otvorený priestor) sa rozhodli počas letných prázdnin opätovne vytvoriť a prezentovať svoje diela v netradičnom poľnohospodárskom prostredí obce Košarovce v okrese Humenné. Na dočasný ateliér a galériu premenili v týchto dňoch miestnu obilnú sýpku, ako aj opustený starý mlyn.
"Toto prostredie je ústretové k tvorbe mladých ľudí a výtvarníci sú ním zároveň veľmi dobre inšpirovaní. Poľnohospodárske objekty zároveň dávajú priestor pre realizáciu umelcom, ktorí tvoria svoje diela štýlom agroart," informovala TASR autorka projektu Open space a pracovníčka Vihorlatského osvetového strediska v Humennom Mária Mišková.
Zároveň dodala, že tretí ročník podujatia v Košarovciach, ktorý podporilo finančne ministerstvo kultúry SR, priniesol moderné umenie opätovne bližšie k verejnosti. "Naším cieľom je vyjsť z prostredia galérií, múzeí, výstavných priestorov práve von k ľuďom. Ich pozitívne reakcie sú pre nás podnetom, aby sme v tejto snahe pokračovali aj v budúcnosti."
V interiéri obilného sila a opusteného košarovského mlyna vytvárali a prezentovali svoje diela v uplynulých štyroch dňoch 14 absolventi, ako aj študenti vysokých škôl s umeleckým zameraním. Jedným z nich bol aj Milan Ladyka.
Starý mlyn v Košarovciach využil ako dedinskú galériu, kde prezentoval svoju zbierku koláží zameraných na profily užívateľov sociálnych sietí. "Zaoberám sa spracovaním súčasných trendových "profiloviek". Vychádzam z dojmu, že dnes sa fotografiami ako keby plytvalo, snažím sa im preto vlastným spracovaním prisúdiť inú autentickejšiu hodnotu."
Interiér mlyna ožil v augustových dňoch okrem tvorby mladých výtvarníkov aj hudobnými vystúpeniami a autorským čítaním. Dejiskom koncertov, videoprezentácií a tanečných vystúpení sa stala opätovne aj stará sýpka.
"Znovu sa potvrdilo, že spomínané priestory poskytujú veľmi veľa tvorivých možností a sú akusticky vhodne vybavené. V Košarovciach sa nám preto po roku opätovne podarilo vytvoriť okrem dočasných ateliérov a galérií aj koncertné a tanečné siene," uzavrela Mišková.
 

Vyberte región